Lezing 4: Latijns-Amerika & Belgische/lokale context, documentaire over Brussel

Latijns – Amerika was altijd al erg multicultureel. Het is pas recent dat het niet herkenbaar was en soms nog steeds zo is, kwa politiek, illegaal en  Politiek.

Zo is er bijvoorbeeld een kaart in de 18de eeuw gemaakt met alle mogelijke combinaties van culturen die een gezin vormen. In deze kaart word ook aangegeven wat de klassen zijn. In deze foto hieronder kunt je naar beneden scrollen en de laagste klassen zien. Deze mensen werden toen constant gezien als vuil. Hoe witter jou huid was hoe beter je was, was de norm van die tijd.

Sieder (2002) heeft aangegeven dat de inheemse bevolking op een gegeven moment vervreemd raakten van zijn maatschappij. Er was veel discriminatie waardoor de mensen gezien werden als dingen en niet als mensen. In de jaren 70-80 is de bevolking van de inheemse zo gegroeid dat er zelf geen plaats meer was voor poverty. Dit is waarom veel mensen dan hun landen hebben verlaten. Op zoek naar een  beter leven.

In het fimpje boven is een voorbeeld van een latijns amerikaanse vrouw die in België is gekomen voor een betere leven.  De mensen die naar hier komen, worstelen het meest met de taal. Vaak is het makkelijker voor deze mensen naar Brussel te gaan en daar te wonen. Dit omdat Brussel een Internationale stad is met veel spaanse culturen en een grote populatie van latijnen die zich hier hebben gevestigd.

Image result for casta paintings

(Tilden, 2013)

De documentaire maker Xavier Solanos heeft ons in de lezing een van zijn documentaires laten zien, over hoe de mensen in België worstelen. Met scenes uit hun dagelijkse leven kunnen wij zien hoe moeilijk het is om in een vreemd land te wonen die een vreemde taal spreekt. Het is een nieuwe start en het is verdomd moeilijk .

Er is zelfs een man die zich de reis naar Belgie kon herinneren.

(Youtube, Porque nos vamos – Trailer)

De verhalen in deze documentaire vertellen wel dat de mensen heel hard vechten om zich aan te passen in de maatschappij. Bijvoorbeeld er was zelfs een moeder die met haar kinderen een salon heeft in België, dit is een mooie start waardoor ze zekerheid voelen voor hun nieuw leven.

Referentielijst:

Tilden. (2013) the future of the color line: the coling American caste system. Geraadpleegd van http://www.tradyouth.org/author/henrytilden/

Youtube (2016) Porque nos vamos. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=3rmKXeCfZmM

Sieder (2002) multiculturalism in latin america, institute of latin american studies series (boek).

Youtube (2012) Migration Latin Americans in belgium. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=e4liBxr9riE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s