Les 5: Latijns-Amerika, Colombia, lessen in weerbaarheid

Latijns Amerika is erg uniek en complex.

Het is een regio zonder een echte eigen identiteit, maar met een geschiedenis en cultuur die zich kan meten met de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen uit de oudheid.

Reusachtige bouwwerken die gebouwd zijn op een calculatieve manier om stevig genoeg te zijn om hoog gebouwd te worden (Corinna de Regt, 2012)

Maar waar is dan deze cultuur gebleven?.

Een van de oorzaken zijn de Europeanen. Het meeste van hun cultuur is vergaan.  Dit heeft Germich (2012) uitgelegd omdat de inheemse mensen door de spanjaarden gedwongen werden om Spaans te leren, en katholiek te worden. Op den duur is het meeste van hun eigen cultuur vervaagt.

De kolonisatie, de zoektocht naar “Eldorado”, zeg maar rijkdom en macht. Slavernij, politieke invloeden zoals de VS en de Sovjet Unie doorheen de 20ste eeuw. Allemaal hebben ze mee aan de basis gelegen aan de puinhoop die er nu heerst.

De Mensen zijn op zoek naar  hun rechten, zoeken naar een plaats waar ze erbij horen. Zaken die wij allemaal terugzien in hun revoluties, hun Cartels.

Zijn de huidige Kartels de reden waarom het vandaag nog zo is?

Nee, maar zij helpen om de  huidige toestand te onderhouden.

“The war on drugs”, hoewel gericht op drugskartels, hebben ook een vernietigende invloed op lokale boeren. Want ook hun gewassen worden besproeid met vernietigende chemicaliën.

In een vorige blog was ik er al over bezig, de zoektocht naar vrede in Colombia. Ondanks het feit dat 2 grote tegenstrijdige groepen in Colombia aan tafel kwamen, om een oplossing te zoeken. Toch werd het door de bevolking afgewezen.

De grote vraag blijft,  hoe kun je als regio een  identiteit aan de mensen geven,  op een manier om ergens bij te horen en toch een vredige bestaan te creëren?

Bekijk nog eens de lijst van de gevaarlijkste landen en bekijk de mooie verloren geschiedenis.

Kijk naar hoe deze regio al lang op zoek is naar zichzelf. De geschiedenis van de Maya’s en de Azteken, bewijzen dat deze regio een rijkdom gekend heeft en deze terug kan krijgen.

Related image

(Educating humanity, 2012)

Latijns Amerika heeft een plaats in de moderne economie, heeft een plaats in de geschiedenis. Maar vooral is er plaats voor deze cultuur en de mensen in het hier en nu. De zoektocht naar een toekomst en de zoektocht naar een identiteit is nog een lange weg. Maar draai of keer het hoe je wilt. Latijns Amerika zal zijn eigenheid terug vinden en aan de wereld tonen dat het ook anders kan.

One day, one step at a time. A history written in uncertainty and blood a future written in a new Identity.


 

Referentielijst:

 

Corinna de Regt. (2012) Piramiden van zuid amerika geven hun geheimen prijs. Geraadpleegd van http://www.geschiedenisbeleven.nl/piramiden-van-zuid-amerika-geven-hun-geheimen-prijs/

 

Germich (2012) European Impact on Latin America (prezzi) Geraadpleegd van

https://prezi.com/9ycozbwd1hda/european-impact-on-latin-america/

 

Educating humanity (2012) 11 secret Mayan facts. Geraadpleegd van http://www.educatinghumanity.com/2012/11/Facts-Secrets-Mayans-Top-10-List-Photos.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s