Is het veilig in Latijns-Amerika? Lezing 2: Latijns-Amerika & uitdagingen, conflict en veiligheid

Zou jij niet graag op vakantie willen gaan bij een van deze mooie picturesque foto’s?
Related image
(Hellotravel, 2016)
Image result for mexico holidays
(Thomson, 2016)
Best places to visit in Colombia
(Indiana, 2016)
En wat nou als ik zou zeggen dat deze plaatsen zich in Latijns Amerika bevinden ? Zou je er nog steeds naar toe willen?
Het eerste foto is gemaakt in El Salvador, de tweede in Mexico en de derde in Colombia. Deze landen staan bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Deze landen staan volgens Withnall (2016) in een artikel als de 12 meest gevaarlijke landen ter wereld.
Verder zijn er landen als Honduras, Guatemala en México tot El Salvador, Colombia en Venezuela waar ze tegen dezelfde gang banden vechten.
Om welke gangs gaat het hier om ?
Het zijn gangs zoals de Cartels, La Mara Salvatrucha en de Guarilla’s
Er wordt vaak verteld dat het probleem bij de bendes ligt. Het is de rede waarom Latijns – Amerika zoveel geweld kent. De mensen van de bendes hebben uitgelegd dat ze zich in een bende veiliger voelen en voelen dat ze ergens toebehoren. Dit is omdat veel mensen zich niet veilig voelen rond politieagenten of de politici. Daarom dat veel mensen via een gang de wet in handen nemen.
Nu is het wel zo dat er op dit moment in Colombia een revolutie aan het aankomen is. Heeft u het nieuws al gevolgd? Nee?
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft een Nobelprijs gekregen. Na jarenlang burgeroorlog, heeft de president met Guerrilla Farc, rond de tafel gezeten om er een einde te maken.  Het is gelukt om gezamenlijk de oorlog te stoppen.
De president heeft gezegd “De enige prijs die wij willen, is die van een vrede met sociale gerechtigheid voor Colombia, zonder paramilitairen en zonder wraak en leugens” (Santos via Nos, 2016). De Guerrilla heeft aangegeven dat ze niet blij zijn dat alleen Santos erkenning heeft gekregen  van deze mutuele afspraak.
Is dit een nieuwe kleine stap naar vrede voor Latijns – Amerika?
Betekent dit een begin van een revolutie?

Referentielijst:
-Colombiaanse president draagt Nobelprijs op aan zijn volk. Geraadpleegd op http://nos.nl/artikel/2136455-colombiaanse-president-draagt-nobelprijs-op-aan-zijn-volk.html
 
-Hellotravel (2016) Balboa. Geraadpleegd op http://www.hellotravel.com/el-salvador/balboa-park
-Indiana (2016) 10 best places to visit in Colombia. Geraadpleegd op http://indianajo.com/2014/10/places-to-visit-in-colombia.html
-Santos genoemd in NOS (2016) Geraadpleegd op http://nos.nl/artikel/2136455-colombiaanse-president-draagt-nobelprijs-op-aan-zijn-volk.html
-Withnall, A (2016) Revealed: The 12 most dangerous countries in the world, El Salvador comes in last place, while Finland is rated the most safe. Geraadpleegd op http://www.independent.co.uk/news/world/politics/most-dangerous-countries-world-economic-forum-global-report-a7362416.html#gallery

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s