Maya cultuur

(Ancient America, z.j)

De Maya beschaving begon in 2000 bc in Mexico en centraal Amerika. De bevolking heeft zich verder verspreidt in yucatan, Quintana Roo, Campeche, Tabasco, en Chiapas in Mexico verder in het zuiden van Guatemala, Belize, El Salvador en Honduras. De naam Maya is gekomen doordat de hoofdstad die tijd Mayapan heette. Het geloof van de Maya’s is een uniek geloof die bestaat uit mythology en astronomie. Weet je nog toen iedereen dacht dat de wereld zou vergaan op 21 December 2012? Yup dat waren de Maya’s, het is dus nu zo dat er drie kalenders zijn die de Mayas hebben gebruikt. De fun fact is dat de Mayas de eerste bevolking was die een kalender hadden. Deze kalender was gemaakt door alleen naar de hemel te staren en met behulp van de schaduwen die de maan creëert. Tot op heden gebruiken wij dezelfde kalender. Hoe komt het dan dat er niet veel over de Maya’s wordt verteld in geschiedenislessen?

De temples die door de Maya’s zijn gemaakt staan vaak voor iets. In de foto hierboven, zie je de tempel Tikal 1. Dit gebouw is gemaakt met 9 treden om de 9 level van het ondergrondse wereld uit te beelde.

Deze tempel werd gebruikt als graf voor een van de koningen in die tijd, die op een troon zat die een jaguar uitbeeldt (Heyworth, R 2014) . Daarom word de tempel ook wel eens de Jaguar tempel genoemd. Verder werd de tempel ook gebruikt voor ceremonies, vaak is dit bij de Mayas in verband met bloed. Menselijke offers was bij de Maya’s een gewone zaak, waarbij je zelfs dankbaar was om als offer gekozen te worden voor de goden.

Maar wacht dit, is dit niet hetzelfde als in de film van Apocalypto?

(Youtube, a scena del sacrificio)

Wees gerust! The Guardian heeft aangegeven dat deze vorm van ceremonies niet gedaan werden door de Mayas, maar door de Aztec, dit is weer een andere cultuur. Verder word er wel geschreven dat offers aan de goden wel door Maya’s gedaan werden, alleen niet op zo een gruwelijke manier.

Op welke manier dan wel?

Ze gooiden gewoon iemand de put in voor de watergod!

Image result for verbaasde cat

Nu weten we dus waarom wij op de basisschool niks hebben geleerd over de Maya’s.

Referentielijst:

Heyworth, R (2014) TIKAL: TEMPLE OF THE JAGUAR (TEMPLO I) Geraadpleegd van http://uncoveredhistory.com/guatemala/tikal/tikal-temple-of-the-jaguar-templo-i/

Ancient America. (z.j) Mesoamerican antiquities. Geraadpleegd van: http://www.ancientamerica.org/?page_id=158

Youtube (2012) a scena del sacrificio. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=RNmeAXwx2w8.

https://www.theguardian.com/film/2008/nov/06/periodandhistorical-melgibson

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s